sâmbătă, 31 martie 2018

Gânduri despre expoziția retrospectivă David Friedmann

A trecut o săptămână de la vernisajul expoziției retrosprective David Friedmann (10 mai 1927-17 iulie 2005). 
M-am tot întrebat în acest timp ce s-ar fi întâmplat decă David ar fi donat arhiva sa unui muzeu din Ploiești. Era cunoscut și nu cred c-ar fi fost refuzat. 
Voi ce credeți?
Ar mai fi fost astăzi lucrările în arhivele ipoteticului muzeu? 
I s-ar fi organizat vreo expoziție retrospectivă? 
Ar fi fost posibil să apără vreun tânăr curator care nonșalant să zică “sunt lucrări fără valoare și ne ocupă spațiul de depozitare, propun să le casăm aruncându-le la gunoi”?

Dar istoria este alta. Mihai Vasile le-a primit în posesie și în răstimpul scurs de la dispariția prietenului nostru a organizat două retrospective: una în 2007 și alta este acuma pe simezele Sălii Orion din Palatul Culturii, Ploiești. Cu această ocazie s-a editat și un catalog al expoziției. Și toate acestea cu eforturile lui Mihai. Nu mi-a povestit cum a reușit să obțină finanțarea de la cultură pentru acest proiect. Dar sunt sigur că nu i-a fost ușor. 
Sunt convins că această arhivă mai are multe taine și, poate, Mihai Vasile o să ni le dezvăluie în viitorul apropiat...
Am cunoscut mulți fotografi români începând cu anii '80, dar nu mulți au avut șansa să li se organizeze expoziții după ce au părăsit această lume. Și unii ar fi meritat! Fotografiile lor fie s-au pierdut, fie sunt în posesia vreunui colecționar care preferă să se bucure singur de ele. Cine știe?!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu