joi, 18 august 2016

“Radacinile sufletului", proiectat la Caminul Cultural din Tarlesti


Filmele se fac pentru a-i bucura si emotiona pe spectatori. Asa au simtit si cei prezenti sambata, 13 august 2016, la proiectia filmului “Radacinile sufletului” de la Caminul Cultural din satul Tarlesti, comuna Posesti, judetul Prahova. Actiunea culturala a avut loc in vechiul conac boieresc al familiei Ioanid, devenit in anii puterii populare camin cultural si astazi reabilitat si modernizat prin grija Primariei locale. In aceasta sala nu s-a mai proiectat niciun film in ultimii 25 de ani! Dar de la inceputul anilor '60 si pana la inceputul anilor '90 se organizau proiectii de film pe 16 milimetri si toata suflarea satului era prezenta. Se organizau chiar si matinee pentru copii!
Prezenta a fost numeroasa si la proiectia noastra: dl. Primar, Preacucernicul Parinte, profesorii satului, intelectuali (din sat sau tineri stabiliti in Bucuresti si angajati la multinationale), agricultori, oameni ai muncii, pensionari, oameni in puterea varstei dar asistati sociali, copii si elevi. Astfel am avut ocazia sa ma revad cu fostii mei tovarasi de joaca din perioada copilariei, astazi maturi realizati, cu personaje pe care le-am intalnit in trecut, dar nu le-am uitat odata cu trecerea anilor.
In timpul proiectiei sala a fost concentrata pentru a nu pierde nimic si reactiile au fost aidoma proiectiei din aprilie de la Ploiesti, cand spectatorii erau profesorii de elita ai orasului.
La final s-au tinut scurte cuvantari. Dl. Profesor Constantin Anghel ne-a vorbit despre istoricul satului si mosiei unde ne aflam si, va asigur, am aflat lucruri nestiute si foarte interesante.
Dl. Primar Valentin Spatarelu, tanar si energic asa cum ii sta bine unui ales local, a transmis un indemn la munca pentru locuitorii satului, asa cum transmisese si pe ecranul de cinema batranul profesor, personajul filmului.
Preacucernicul Parinte Mihai Cristian Ivanescu, fiu al satului, a evocat personalitatea dascalului devenit ad-hoc personaj de film si a subliniat importanta valorilor spirituale din obstea satului.
In incheiere ne-a vorbit si personajul filmului. Cuvintele de iubire si citatele din marile spirite nationale si universale au fost ascultate cu mare atentie de catre publicul eterogen. Este un semn ca o actiune culturala cum este proiectia unui film poate crea emotie si multumire sufleteasca unui public care nu are ocazia sa mearga des intr-o sala de cinema. La final, multi m-au intrebat cand voi mai veni pentru a le proiecta si alte filme. Cred ca-i o idee foarte buna!


P.S. Multumim celor care ne-au ajutat pentru organizarea acestui eveniment: Alina Silvestru - Epson Romania, Oana Ciornia - SmartPoint, dl. Mihai Vasile - Centrul Dramatic Mytos, dl. Doru Soare, dl. prof. Constantin Anghel, Primaria Comunei Posesti, dna Iuliana Goicea, dl. Primar Valentin Spatarelu, dna Lili Oprea, Alexandru Anghel - si tarlestenilor prezenti la proiectie. De asemenea, le sunt recunoscator familiilor din Tarlesti care mi-au furnizat imagini de arhiva si celor care au acceptat sa devina personaje in acest film.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu